Sałatka z młodych buraków, ogórka małosolnego, pęczaku i fety
(1)
90 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
220 kcal / 1 porcję (183 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność120.37 kcal6.02%
-
Białko5.90 g11.8%
-
Węglowod.16.95 g6.28%
-
Tłuszcze3.92 g5.6%
-
Błonnik2.00 g8%
-
GDA6.02 %
Składniki
- Kasza jęczmienna, pęczak - 50g
- Ogórek małosolny - 70g
- Ser Feta - 80g (1 ⅔ porcji)
- Burak - 100g (sztuka)
- Szczypiorek siekany - 15g (3 łyżki stołowe)
- Natka pietruszki siekana - 18g (3 łyżeczki)
- Kolendra swieża - 15g (pęczek)
- Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
- Sok z limonki - 6g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1. Ugotuj kaszę pęczak. Buraczki zawiń w folię aluminiową, piecz w temp 180*C. Czas pieczenia będzie uzależniony od wielkości buraków więc musisz co jakiś czas sprawdzać wykałaczką lub widelcem ich twardość.
KROK 2. Pokrój w drobną kostkę, ogórka i buraczki. Posiekaj natkę, kolendrę i szczypior.
KROK 3. W oddzielnej miseczce wymieszaj sok z limonki, miód, czosnek i oliwę.
KROK 4. Wymieszaj w misce posiekane warzywa i zieleninę, ugotowany pęczak, dodaj pokruszoną fetę. Polej przygotowanym w poprzednim kroku dressingiem.
Smacznego!