Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Sałatka z młodych buraków, ogórka małosolnego, pęczaku i fety

(1)
90 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
220 kcal / 1 porcję (183 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    120.37 kcal
    6.02%
  • Białko
    5.90 g
    11.8%
  • Węglowod.
    16.95 g
    6.28%
  • Tłuszcze
    3.92 g
    5.6%
  • Błonnik
    2.00 g
    8%
  • GDA
    6.02 %
Składniki
  • Kasza jęczmienna, pęczak - 50g
  • Ogórek małosolny - 70g
  • Ser Feta - 80g (1 ⅔ porcji)
  • Burak - 100g (sztuka)
  • Szczypiorek siekany - 15g (3 łyżki stołowe)
  • Natka pietruszki siekana - 18g (3 łyżeczki)
  • Kolendra swieża - 15g (pęczek)
  • Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
  • Sok z limonki - 6g (2 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1. Ugotuj kaszę pęczak. Buraczki zawiń w folię aluminiową, piecz w temp 180*C. Czas pieczenia będzie uzależniony od wielkości buraków więc musisz co jakiś czas sprawdzać wykałaczką lub widelcem ich twardość.

KROK 2. Pokrój w drobną kostkę, ogórka i buraczki. Posiekaj natkę, kolendrę i szczypior.

KROK 3. W oddzielnej miseczce wymieszaj sok z limonki, miód, czosnek i oliwę.

KROK 4. Wymieszaj w misce posiekane warzywa i zieleninę, ugotowany pęczak, dodaj pokruszoną fetę. Polej przygotowanym w poprzednim kroku dressingiem.

Smacznego!