Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Szpinakowo–bazyliowe kopytka bez glutenu

(1)
60 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
334 kcal / 1 porcję (228 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    146.56 kcal
    7.33%
  • Białko
    3.21 g
    6.42%
  • Węglowod.
    32.26 g
    11.95%
  • Tłuszcze
    0.95 g
    1.36%
  • Błonnik
    1.47 g
    5.88%
  • GDA
    7.33 %
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 90g
  • Ziemniaki - 500g (6 ⅔ sztuki)
  • Skrobia ziemniaczana - 160g (6 ½ łyżki stołowej)
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Szpinak świeży - 80g
  • Bazylia świeża - 30g (6 gałązek)

Sposób przyrządzenia

KROK 1. Ugotuj kaszę jaglaną. Odcedź i wystudź pod strumieniem zimnej wody. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i wystudź.

KROK 2. W maszynce do mielenia zmiel na drobnym oczku kaszę, ziemniaki, szpinak oraz bazylię.

KROK 3. Dodaj jajo i sól, wymieszaj. Następnie wsyp mąkę ziemniaczaną i zagnieć ciasto.

KROK 4. Odrywaj od ciasta niewielkie kawałki, a następnie formuj na posypanej mąką stolnicy lub stole cienki wałek. Małym nożem wykrawaj skośnie kopytka. Wrzucaj do wrzącej osolonej wody, gotuj do momentu wypłynięcia na powierzchnię.

*Kopytka doskonale pasują posypane fetą lub parmezanem lub z dodatkiem bazyliowego pesto :)

Smacznego!