Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Pasta do smarowania z pieczonego bakłażana i papryki z kaszą jaglaną

(1)
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
168 kcal / 1 porcję (193 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    87.09 kcal
    4.35%
  • Białko
    2.34 g
    4.68%
  • Węglowod.
    14.34 g
    5.31%
  • Tłuszcze
    3.24 g
    4.63%
  • Błonnik
    2.24 g
    8.96%
  • GDA
    4.35 %
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 90g
  • Bakłażan - 240g
  • Papryka czerwona - 400g (2 sztuki)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
  • Curry - 3g (łyżeczka)
  • Papryka słodka, wędzona - 2g (szczypta)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1. Ugotuj kaszę jaglaną. Uruchom piekarnik, ustaw temperaturę 200*C.

KROK 2. Do nagrzanego piekarnika wstaw posypanego solą, pieprzem i przyprawą curry przekrojonego wzdłuż bakłażana oraz paprykę. Piecz do momentu, aż skórka na papryce zacznie ciemnieć - ułatwi to późniejsze obranie jej.

KROK 3. Po upieczeniu warzyw obierz bakłażana ze skórki (dokładnie upieczonego bakłażana łatwo obrać łyżką), paprykę zawiń w folię aluminiową i odłóż na 30 min w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwiń z folii i obierz. Skórka powinna bardzo łatwo odchodzić od warzywa.

KROK 4. W kielichu blendera umieść kaszę, obranego bakłażana i paprykę bez gniazda nasiennego. Posyp solą, pieprzem, słodką papryką wędzoną, dodaj ząbek czosnku, sok z cytryny. Całą mieszankę zblenduj na gładką masę.

Smacznego!