Pasta do smarowania z pieczonego bakłażana i papryki z kaszą jaglaną
-
Kaloryczność87.09 kcal4.35%
-
Białko2.34 g4.68%
-
Węglowod.14.34 g5.31%
-
Tłuszcze3.24 g4.63%
-
Błonnik2.24 g8.96%
-
GDA4.35 %
- Kasza jaglana sucha - 90g
- Bakłażan - 240g
- Papryka czerwona - 400g (2 sztuki)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
- Curry - 3g (łyżeczka)
- Papryka słodka, wędzona - 2g (szczypta)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1. Ugotuj kaszę jaglaną. Uruchom piekarnik, ustaw temperaturę 200*C.
KROK 2. Do nagrzanego piekarnika wstaw posypanego solą, pieprzem i przyprawą curry przekrojonego wzdłuż bakłażana oraz paprykę. Piecz do momentu, aż skórka na papryce zacznie ciemnieć - ułatwi to późniejsze obranie jej.
KROK 3. Po upieczeniu warzyw obierz bakłażana ze skórki (dokładnie upieczonego bakłażana łatwo obrać łyżką), paprykę zawiń w folię aluminiową i odłóż na 30 min w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwiń z folii i obierz. Skórka powinna bardzo łatwo odchodzić od warzywa.
KROK 4. W kielichu blendera umieść kaszę, obranego bakłażana i paprykę bez gniazda nasiennego. Posyp solą, pieprzem, słodką papryką wędzoną, dodaj ząbek czosnku, sok z cytryny. Całą mieszankę zblenduj na gładką masę.
Smacznego!