Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Makaron „muszle” nadziewany ricottą i kaszą jaglaną z groszkiem i miętą

(1)
60 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
269 kcal / 1 porcję (112 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    239.39 kcal
    11.97%
  • Białko
    9.57 g
    19.14%
  • Węglowod.
    39.10 g
    14.48%
  • Tłuszcze
    5.54 g
    7.91%
  • Błonnik
    1.96 g
    7.84%
  • GDA
    11.97 %
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 90g
  • Makaron conchiglioni - 125g
  • Groszek zielony - 70g
  • Mięta świeża - 10g (2 gałązki)
  • Serek ricotta - 150g (7 ½ łyżki stołowej)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1. Ugotuj kaszę jaglaną. Ugotuj makaron conchiglioni (muszle), tak by był al dente. Mrożony groszek rozmroź, możesz wrzucić go na chwilę do wrzątku.

KROK 2. Ugotowaną kaszę wymieszaj z ricottą, dodaj groszek, posiekaną miętę i szałwię, posól, dodaj pieprz. Włącz piekarnik, ustaw 160*C, pieczenie z góry i dołu.

KROK 3. Tak przygotowanym farszem nadziewaj muszle, do momentu jego całkowitego zużycia. Każdą z muszli posyp parmezanem.

KROK 4. Piecz 15 min. Serwuj z bazyliowym pesto lub sosem pomidorowym.

Smacznego :)