Carpaccio z młodych buraków z fetą, kaszą gryczaną i prażonym słonecznikiem
(2)
40 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
652 kcal / 1 porcję (275 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność237.67 kcal11.88%
-
Białko6.43 g12.86%
-
Węglowod.18.93 g7.01%
-
Tłuszcze15.96 g22.8%
-
Błonnik2.35 g9.4%
-
GDA11.88 %
Składniki
- Burak - 100g (sztuka)
- Kasza gryczana sucha - 30g
- Ser Feta - 50g (porcja)
- Słonecznik, nasiona - 10g (łyżka stołowa)
- Kiełki słonecznika - 15g
- Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
- Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
- Ocet balsamiczny - 12g (2 łyżki stołowe)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Musztarda - 5g (¼ łyżki stołowej)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
- Kardamon mielony - 1g (½ łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1. Zawiń w folię aluminiową i piecz do miękkości buraczki w temperaturze 180*C. Ugotuj w lekko osolonej wodzie kaszę gryczaną paloną. Upraż na suchej patelni pestki słonecznika.
KROK 2. Do małej miseczki wlej ocet balsamiczny, dodaj czosnek, sól, pieprz, musztardę, miód. Wszystko dokładnie wymieszaj, następnie minimalnym strumieniem dolewaj oliwę energicznie mieszając trzepaczką
KROK 3. Obierz i pokrój w cienkie plasterki buraczki, ułóż na talerzu cienką warstwę, pokrywając niemalże całą powierzchnię, polej dressingiem, następnie posyp kaszą, pokrusz fetą i pestkami słonecznika. Na koniec możesz dodać kiełki słonecznika.
Smacznego!