Befsztyk tatarski
(3)
20 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
443 kcal / 1 porcję (458 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność96.79 kcal4.84%
-
Białko10.53 g21.06%
-
Węglowod.2.22 g0.82%
-
Tłuszcze5.28 g7.54%
-
Błonnik0.48 g1.92%
-
GDA4.84 %
Składniki
- Wołowina, pieczeń - 400g
- Żółtko jaja kurzego - 40g (2 sztuki)
- Olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu erukowego - 20g (2 łyżki stołowe)
- Cebula - 60g (⅔ sztuki)
- Ogórek kwaszony - 360g (6 sztuk)
- Musztarda - 30g (1 ½ łyżki stołowej)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Mięso oczyść, umyj, osusz i podwójnie zmiel (lub pokrój/ posiekaj)
KROK 2: Dodaj lodowatą wodę, musztardę, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie wyrób/wymieszaj.
KROK 3: Na półmisku ułóż z jednej strony drobno pokrojoną cebulkę, z drugiej zaś ogórki konserwowe.
KROK 4: Z mięsnej masy uformuj małe "befsztyki", zrób zagłębienie i umieść w nich surowe żołtka - (wcześniej jajka sparz dokładnie wrzątkiem!)
KROK 5: Udekoruj danie marynowanymi grzybkami.
*Tatar smakuje najlepiej, jeśli wymieszasz wszystkie składniki razem.
Smacznego!