Pierś z kurczaka pieczona w ziołach
(36)
35 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
143 kcal / 1 porcję (108 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność132.53 kcal6.63%
-
Białko19.91 g39.82%
-
Węglowod.0.01 g0%
-
Tłuszcze5.81 g8.3%
-
Błonnik0.00 g0%
-
GDA6.63 %
Składniki
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 100g
- Oliwa z oliwek - 5g (½ łyżki stołowej)
- Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Zacznij od nagrzania piekarnika do 200oC.
KROK 2: Pierś dokładnie umyj i oczyść z żyłek, tłuszczu i chrząstek. Pokrój na kotleciki i delikatnie rozbij.
KROK 2: Oliwę z oliwek rozmieszaj z ziołami i szczyptą soli. Marynatą natrzyj kurczaka, odstaw na 1 godzinę do lodówki (jednak nie jest to obowiązkowe).
KROK 3: Kurczaka piecz w temp. 200oC przez około 30 minut. Najlepiej w specjalnej folii.
*Pieczoną pierś serwuj z dodatkiem świeżych warzyw.
Smacznego!