Puree ziemniaczane
(10)
25 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
164 kcal / 1 porcję (164 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność100.13 kcal5.01%
-
Białko1.91 g3.82%
-
Węglowod.16.98 g6.29%
-
Tłuszcze3.27 g4.67%
-
Błonnik1.37 g5.48%
-
GDA5.01 %
Składniki
- Ziemniaki - 150g (2 sztuki)
- Masło ekstra - 5g (łyżeczka)
- Śmietana 12% tłuszczu - 9g (½ łyżki stołowej)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Ziemniaki umyj, obierz i wrzuć do wrzątku. Gotuj do miękkości. Odlej wodę i odparuj chwilę na ogniu.
KROK 2: Ziemniaki rozgnieć za pomocą tłuczka lub widelca, dodaj masło i śmietanę. Ubijaj na gładką, puszystą masę. Dla wzmocnienia smaku posyp świeżym, siekanym koperkiem.
*Podawaj do dań mięsnych i surówek.
Smacznego!