Makaron penne ze szpinakiem
(17)
15 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
302 kcal / 1 porcję (266 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność113.35 kcal5.67%
-
Białko5.45 g10.9%
-
Węglowod.16.79 g6.22%
-
Tłuszcze3.15 g4.5%
-
Błonnik2.37 g9.48%
-
GDA5.67 %
Składniki
- Makaron pełnoziarnisty penne, surowy - 80g
- Szpinak, mrożony - 150g
- Śmietana 12% tłuszczu - 18g (łyżka stołowa)
- Oliwa z oliwek - 5g (½ łyżki stołowej)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Parmezan tarty - 8g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Makaron ugotuj al dente (według instrukcji na opakowaniu).
KROK 2: Parmezan zetrzyj na tarce o cienkich oczkach. Możesz zetrzeć więcej i odłożyć do lodówki na inną okazję.
KROK 3: Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przez chwilę podsmaż go. Uważaj, aby się nie spalił, bo nabierze gorzkiego smaku. Dodaj szpinak i podduś około 5 minut. Wlej śmietanę (opcjonalnie jogurt naturalny), zamieszaj. I duś kolejne 5 minut. Potrawę możesz doprawić szczyptą gałki muszkatołowej.
KROK 4: Do ugotowanego makaronu dodaj szpinak z patelni i delikatnie wymieszaj. Przełóż na talerz.
*Podawaj udekorowane startym parmezanem i kolorowym pieprzem.
Smacznego!