Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Kategorie artykułów
Popularne artykuły
1 grudnia 2016
więcej
9 grudnia 2016
więcej
13 grudnia 2016
więcej
2 stycznia 2018
więcej
23 listopada 2017
więcej
Więcej artykułów

Zadaj pytanie dietetykowi

Wypełnij wszystkie wymagane pola


Cydr, czym jest i jakie ma właściwości?

lifestyle | 08.09.2014
Cydr, czym jest i jakie ma właściwości?

Cydr, napój lata i jesieni. Prawdziwy szał na ten trunek właśnie się rozpoczął. Cydr, którego głównym składnikiem są dojrzałe w słońcu jabłka kusi smakiem i delikatnością. Alkohol ten cieszy się coraz większą popularnością nie tylko ze względu na jego orzeźwiające działanie. Do sławy przyczynił się produkt, z którego wytwarzany jest ten napój, czyli polskie jabłka.

Cydr (znany także jako jabłecznik) jest trunkiem, przygotowywanym z mieszanki fermentowanego soku jabłkowego i drożdży (bez dodatku cukru). Charakteryzuje się słodkawym smakiem i aromatem oraz zawartością alkoholu od 3 do 7%. Ciężko zakwalifikować ten napój do którejś z grup win lub piw. Cydr jest po prostu lekkim alkoholem owocowym, najczęściej musującym.

Produkcja cydru w Polsce rozpoczęła się niedawno, bo w XX wieku. We Francji czy Wielkiej Brytanii trunek ten cieszy się popularnością od wielu, wielu lat. Cydr uznawany jest za napój bardziej dietetyczny niż wino czy piwo. W 100 ml cydru znajduje się od od 35 do 42 kcal, zaś 100 ml wina jabłkowego to więcej niż 45 kcal, a piwa - 49.

Właściwości cydru
Najważniejszą właściwością tego trunku jest działanie antyoksydacyjne. Zawdzięcza je głównemu składnikowi, którym są jabłka. Obfitują one w przeciwutleniacze (flawonoidy, antocjany, fenole i triterpenoidy) o silnym działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. Najwięcej cennych substancji znajduje się w skórce owoców, dlatego do produkcji tego trunku nie warto obierać jabłek. Cydr jest również źródłem potasu, pozytywnie wpływającego na pracę mięśni.

Pijmy cydr, ale z umiarem. Pamiętajmy że to napój alkoholowy, a jego nadmiar w organizmie wywoła więcej negatywnych niż pozytywnych skutków. Wybierajmy trunek dobrej jakości, przygotowany z naszych rodzimych jabłek. Uważajmy na oszustów, który oferują cydr o bardzo "bogatym" składzie, pełnym sztucznych dodatków i słodzików.


Zobacz także

Komentarze (3)

Poniedziałek, 8 września 2014 | 10:59:06 karinka 36

uwielbiam cydr! smak lata! :)


Poniedziałek, 8 września 2014 | 14:51:50 kasia.g 105

pycha!


Środa, 24 września 2014 | 10:09:55 Gabi 49

kocham cydr! idealny alkohol dla mnie :D