Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Kategorie artykułów
Popularne artykuły
1 grudnia 2016
więcej
9 grudnia 2016
więcej
13 grudnia 2016
więcej
2 stycznia 2018
więcej
23 listopada 2017
więcej
Więcej artykułów

Zadaj pytanie dietetykowi

Wypełnij wszystkie wymagane pola


Dieta na menopauzę

odżywianie, lifestyle | 15.10.2015
Dieta na menopauzę

Menopauza to nieuchronny okres w życiu kobiety. Zwana ładnie przekwitaniem ma najczęściej miejsce u pań między 40. a 58. rokiem życia. Okres, poprzedzający menopauzę, nazywamy klimakterium. I ot właśnie jemu towarzyszą uporczywe dolegliwości. Czy jest na nie sposób?

Wraz nadejściem menopauzy zmniejsza się ilość wydzielanego do krwi estrogenu, co powoduje szereg zmian u kobiet. Niestety jej organizm jest bardziej podatny na choroby sercowo-naczyniowe i osteoporozę. Ponadto klimakterium towarzyszą objawy takie jak:

  • zanik miesiączki,
  • zmęczenie,
  • uderzenia gorąca,
  • rozdrażnienie,
  • zaburzenia koncentracji uwagi,
  • wiotkość i suchość skóry
  • wzrost masy ciała

kobieta po menopauzieMenopauza to naturalny i fizjologiczny etap w życiu każdej kobiety. Nie da się jej zatrzymać, ale można nauczyć się radzić sobie z uciążliwymi dolegliwościami. Najczęściej lekarze zalecają hormonalną terapię zastępczą, polegającą na uzupełnieniu hormonów, które stopniowo zanikają w okresie menopauzy. Jednak terapia ta, jak każda z użyciem środków farmakologicznych, niesie ze sobą pewne przeciwwskazania i skutki uboczne. Dlatego jeśli jesteś w stanie obyć się bez wsparcia w postaci medykamentów, zadbaj o swoją dietę. Dlaczego to takie ważne? Ponieważ wraz z przekwitaniem zachodzą istotne zmiany w twoim organizmie. Metabolizm spowalnia, a apetyt rośnie, dlatego łatwiej o przybieranie na wadze. Ponadto tracimy więcej wapnia z kości, co może przyczyniać się do rozwoju osteoporozy. Z odpowiednią dietą możesz złagodzić również i te objawy.

Dieta w okresie menopauzy

Z uderzeniami gorąca, które najbardziej doskwierają kobietom można walczyć dwojako: terapią hormonalną i dietą. Leki zostawmy lekarzom i skupmy się na diecie. Powinna być bogata w produkty dostarczające fitoestrogeny. To estrogeny pochodzenia roślinnego, skutecznie chroniące przed objawami menopauzy. Przeciwdziałają zarówno uderzeniom gorąca oraz nadmiernemu poceniu się, huśtawce nastrojów, zaburzeniom koncentracji i osteoporozie. Odpowiednio zbilansowana dieta poprawia także pamięć, koncentrację i dba o piękny wygląd skóry, włosów i paznokci.

Fitoestrogeny znajdziemy w następujących produktach:

  • soja,
  • siemię lniane,
  • sojajabłka,
  • jagody,
  • otręby pszenne.

Jeśli chcesz wzbogacić swoją dietę w fitoestrogeny, jedz pieczywo z siemieniem lnianym, pij mleko sojowe, polub tofu, a do kanapek i sałatek dodawaj kiełki soi. Objawy menopauzy może także łagodzić dieta, w której znajdują się kumaryny. To związki o działaniu zbliżonym do estrogenów. Znajdziemy je w lukrecji, (jej suszony korzeń możesz dodawać do deserów, kawy i herbaty). Uwaga: nie łącz ich z lekami na nadciśnienie!!! Nadmiernemu poceniu się i falom gorąca może zapobiec wypijanie nalewki lub herbaty z żeń-szenia oraz napoju z wyciągiem z aloesu.

Okres menopauzy to nie tylko widoczne objawy. To także zmiany wewnątrz organizmu, których nie jesteśmy świadome, a które niestety pogarszają nasz stan zdrowia. Podczas przekwitania dochodzi do utraty tkanki kostnej, co sprawia, ze szkielet staje się słaby i kruchy. Łatwiej o złamania i uszkodzenia mlekokości. Dlatego trzeba zadbać także o właściwą podaż wapnia i witaminy D. Wapń znajdziemy w takich produktach, jak:

  • mleko i jego przetwory,
  • ser żółty,
  • ryby,
  • soja,
  • brokuły,
  • suszone owoce (zwłaszcza figi)
  • nasiona roślin strączkowych,
  • produkty pełnoziarniste.

Witamina D jest niezwykle istotna, gdyż zapobiega wydalaniu wapnia z organizmu, a dzięki temu zmniejsza podatność kości na łamliwość. Nasz organizm umie ją sam wytworzyć pod wpływem promieni słonecznych. Jednak nie we wszystkich miesiącach jest ich dostatecznie dużo do syntezy tego związku. Dlatego witaminę D warto dostarczyć także z dietą. Jedzmy oleje roślinne oraz tłuste ryby morskie, a wrazie potrzeby włączmy jej suplementację.

W czasie menopauzy dochodzi niestety do zaburzeń gospodarki lipidowej. Wzrasta stężenie złego cholesterolu LDL, a spada poziom dobrego cholesterolu HDL. Ta tendencja jest niekorzystna dla serca i może zwiększać ryzyko pojawienia się miażdżycy, a w konsekwencji zawałów serca i udarów mózgu. oleje roślinneDlatego warto wprowadzić odpowiednią dietę, w której ograniczymy spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu i kwasów tłuszczowych trans. Wszystkiej te szkodliwe substancje znajdują się w tłustych mięsach, śmietanach, maśle, smalcu i przetworzonej żywności. Tłuszcze zwierzęce należy zastąpić roślinnymi: oliwą z oliwek, olejami: rzepakowym, sojowym, lnianym oraz włączyć do diety awokado, ryby morskie i orzechy wraz z nasionami.

Oprócz powyższych wytycznych warto wziąć pod uwagę zasady zdrowego żywienia.

  • Do każdego posiłku należy włączać świeże warzywa.
  • Słodycze zastąpić owocami.
  • Wypijać odpowiednią ilość wody mineralnej.
  • Unikać dosalania potraw.
  • Ograniczyć spożycie alkoholu.

Dieta każdej kobiety w okresie menopauzy powinna wspierać jej zdrowie i poprawiać samopoczucie. Dlatego musi być lekkostrawna, obfitować w witaminy i przeciwutleniacze oraz cenne substancje.


Zobacz także