Czym jest dieta kopenhaska?
Zwana jest również dietą trzynastodniową ze względu na czas jej trwania. Dieta kopenhaska to jedna z bardziej rygorystycznych diet. Charakteryzuje się szczególnie niską wartością energetyczną oraz znacznie zmniejszoną, w porównaniu do zalecanej, zawartością węglowodanów i tłuszczów. Dlatego warto poznać wszystkie jej tajniki, aby odchudzanie tą metodą było skutecznie i nie zagrażało zdrowiu.
Szacuje się, że u osób na diecie kopenhaskiej następuje spadek masy ciała o 4-8 kg. Bywają również sytuacje, w których dochodzi do znacznie bardziej spektakularnych efektów, czyli spadku wagi o 15 kg. To czy uda nam się osiągnąć takie wyniki w dużej mierze zależy od indywidualnych predyspozycji. Najważniejszą rolę w działaniu każdej diety odchudzającej odgrywa motywacja. Nasze zdeterminowanie i silna wola przyczyniają się do osiągnięcia zamierzonych celów.
Zasady
Jeśli pragniemy, aby nasze odchudzanie przyniosło zamierzone rezultaty musimy poznać wszystkie tajniki diety.
Odchudzanie w oparciu o zasady diety kopenhaskiej można stosować jedynie raz na dwa lata. Czas trwania diety wynosi bezwzględnie 13 dni. Oznacza to, iż nie może ona trwać ani dnia krócej (będzie nieefektywna) ani dłużej (może zagrażać zdrowiu).
Podczas diety spożywamy jedynie to, co narzuca jadłospis, bez odstępstw. Niedozwolona jest guma do żucia. Można przyjmować preparaty witaminowe, jednak dopiero po ustaleniu z lekarzem rodzaju i odpowiedniej dawki suplementu. W czasie kuracji należy wypijać 2 litry wody dziennie. Pomoże to oczyścić organizm oraz uchroni przed niebezpiecznym dla zdrowia odwodnieniem.
W ciągu dnia dozwolone są 3 posiłki. Duże znaczenie ma ich skład oraz pora spożycia. Śniadanie należy zjeść zaraz po przebudzeniu, obiad w środku dnia, a kolację nie później niż o 18. Między posiłkami nie wolno podjadać. Spożywanie przekąsek znacznie zmniejsza skuteczność diety.
Podstawowymi produktami, na których bazuje dieta są chude mięsa. Najczęściej występuje befsztyk wołowy, kurczak bez skóry i polędwica drobiowa. Dodatkowo w diecie pojawiają się warzywa, czasem owoce i oliwa z oliwek.
W czasie diety należy zupełnie wykluczyć sól i inne przyprawy.
Dla kogo
Kto może, a kto nie powinien stosować trzynastodniowej kuracji odchudzającej?
Wśród zwolenników diety kopenhaskiej panuje pogląd, że każdy kto pragnie schudnąć może ją stosować. Lekarze i dietetycy (przeciwnicy tej meteody) uważają, iż jedynie osoby zdrowe mogą zdecydować się na tak rygorystyczną walkę ze zbędnymi kilogramami. Jedno pozostaje niezmienne, każdy kto chce osiągnąć zamierzane efekty powinien charakteryzować się silną wolą.
W związku z bardzo niską wartością energetyczną diety, przed jej wdrożeniem należy wziąć pod uwagę kilka kwestii. Pierwszą, najważniejszą jest wiek. Dieta kopenhaska nie będzie wskazana dla dzieci i nastolatków oraz osób starszych. Osobom młodym, dorastającym dieta nie dostarczy wszystkich niezbędny składników odżywczych, witamin i minerałów. Wśród osób w podeszłym wieku, cierpiących na różne choroby istnieje ryzyko pogorszenia stanu zdrowia na skutek stosowania diety. W obydwu wypadkach dieta może przysporzyć więcej problemów niż korzyści.
Charakter wykonywanej pracy również może zadecydować o zasadności wdrożenia diety kopenhaskiej. Wiele ograniczeń, które narzuca dieta może niekorzystnie wpłynąć na nasze samopoczucie i przyczyniać się do pogorszenia wydolności psychicznej i fizycznej. Dlatego osoby intensywnie pracujące oraz aktywne fizycznie powinny unikać rygorystycznych metod odchudzania się.
Kontrowersje
Jakie korzyści a jakie zagrożenia na nas czyhają?
Każda dieta odchudzająca budzi pewien niepokój nie tylko wśród osób ją stosujących, ale również wśród specjalistów. Największe kontrowersje wokół diety kopenhaskiej dotyczą jej restrykcyjności. Wartość energetyczna przygotowywanych posiłków nie pozwala na zrealizowanie dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne, co w konsekwencji może prowadzić do wystąpienia niedoborów zagrażających zdrowiu.
Bardzo szybka utrata masy ciała to z pewnością wyróżnik diety kopenhaskiej na tle dostępnych alternatyw. To co jest ogromną zaletą diety kopenhaskiej dla osób odchudzających się wśród lekarzy i dietetyków wzbudza niepokój. Uważają oni bowiem, że zbyt szybka utrata masy ciała w przyszłości „zaowocuje” efektem jo-jo. Osoba, która gwałtownie pozbędzie się niechcianych kilogramów, po niedługim czasie powróci do masy ciała sprzed kuracji, a nawet ją zwiększy.
Praktyczne wskazówki
Czyli jak sobie pomóc wytrwać na diecie?
- Wybierz odpowiedni moment na wdrożenie diety.
Dietę kopenhaską warto stosować w takim okresie w roku, w którym mamy najmniej spraw na głowie. Można rozważyć wzięcie urlopu, aby móc w pełni skoncentrować się na przestrzeganiu diety i nie przemęczać zanadto w pracy. Wszelki wysiłek fizyczny może okazać się ciężki do zrealizowana, gdyż ubogoenergetyczna dieta nie dostarcza nam niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych.
- Poinformuj osoby z najbliższego otoczenia, że jesteś na diecie odchudzającej
W czasie trwania kuracji może pojawić się osłabienie i zmęczenie, które będą dawać się we znaki tobie i najbliższym osobom. Dlatego warto je uprzedzić, przed przystąpieniem do kuracji o fakcie przejścia na dietę. Pomoże to również ograniczyć wszelkie pokusy związane z wizytami towarzyskimi czy przyjęciami.
- Podziel się swoimi spostrzeżeniami i wrażeniami
Możesz prowadzić dziennik lub blog odchudzania, w którym odnotujesz swoje refleksje i samopoczucie towarzyszące ci danego dnia diety. Warto również poszukać forów internetowych o tematyce związanej z odchudzaniem lub osób w podobnej sytuacji z otoczenia, aby zapewnić sobie wsparcie i wzajemne zrozumienie. Takie postępowanie zmotywuje cię do kontynuowania diety, co zaowocuje osiągnięciem zamierzonych celów.
Zalety
- zaledwie w 2 tygodnie uzyskujemy efekty - spadek masy ciała;
- w diecie występują niedrogie produkty;
- jadłospis opiera się głównie na produktach białkowych, co ułatwia szybką redukcję masy ciała;
- krótki okres stosowania.
Wady
- przeznaczona jedynie dla osób zdrowych;
- jest dietą bardzo niskoenergetyczną, dostarcza zaledwie 500-600 kcal na dobę, co sprawia, że podczas kuracji nieustannie towarzyszy uczucie głodu;
- nie dostarcza wszystkich witamin i składników mineralnych, co może przyczyniać się od wystąpienia niedoborów żywieniowych;
- ze względu na niedostarczanie odpowiedniej ilości energii niezbędnej do funkcjonowania może powodować osłabienie i omdlenia;
- nie może być długoterminowym sposobem odżywiania się;
- bywa monotonna, gdyż grupa produktów dozwolonych do spożycia jest niewielka.