Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.
Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Sałatka z buraków

(2)
15 min. + 2 godz.
1 osoba
średni
Wartości odżywcze
51 kcal / 1 porcję (101 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    50.64 kcal
    2.53%
  • Białko
    1.18 g
    2.36%
  • Węglowod.
    12.73 g
    4.71%
  • Tłuszcze
    0.24 g
    0.34%
  • Błonnik
    1.95 g
    7.8%
  • GDA
    2.53 %
Składniki
  • Burak - 50g (½ sztuki)
  • Jabłko - 35g
  • Cebula - 10g (¼ sztuki)
  • Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
  • Cukier - 3g (½ łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Buraki umyj i ugotuj w garnku w dużej ilości wody. Buraki gotują się dość długo, nawet 2 godziny. Możesz użyć szybkowaru, wtedy potrwa to około 20 minut.

KROK 2: W międzyczasie umyj i obierz jabłko, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj sok z cytryny. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę.

KROK 3: Ostudź buraki, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połącz wszystkie składniki, dodaj cukier (możesz go zastąpić ksylitolem, w ostateczności innym słodzikiem) i posól do smaku. Całość wymieszaj.

*Surówkę możesz przechowywać w lodówce nawet tydzień.

Smacznego!