Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

30 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
396 kcal / 1 porcję (348 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    113.71 kcal
    5.69%
  • Białko
    4.20 g
    8.4%
  • Węglowod.
    15.41 g
    5.71%
  • Tłuszcze
    4.27 g
    6.1%
  • Błonnik
    1.83 g
    7.32%
  • GDA
    5.69 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Makaron pełnoziarnisty penne, surowy - 80g
  • Pomidory w puszce - 120g (⅓ puszki)
  • Bakłażan - 120g
  • Oliwa z oliwek - 15g (1 ½ łyżki stołowej)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Parmezan tarty - 8g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Makaron ugotuj al dente (według instrukcji na opakowaniu).

KROK 2: Bakłażana umyj, nie obieraj. Pokrój w dość grube plastry (około 1 cm), a następnie na podłużne prążki. Włóż do miski, posól szczyptą soli, wymieszaj i zostaw na około 20 minut, aby "pozbył" się goryczy.

KROK 3: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Krótko podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj bakłażana, smaż aż zmięknie i się zarumieni. Ponieważ bakłażan jest dość suchy, możesz podlewać go odrobiną wody z gotującego się makaronu. Po 5 minutach dołącz pomidory i duś potrawę około 10 minut na małym ogniu.

KROK 4: Na patelnię dodaj ugotowany makaron, wymieszaj. Potrawę przełóż na talerz i udekoruj startym parmezanem (lub innym serem żółtym).

Smacznego!

Zobacz także
Paszteciki z pieczarkami
(5)
Paszteciki z pieczarkami
50 minut + czas pieczenia
4 osoby
więcej