Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Sałata lodowa z pomidorem i sosem winegret

(8)
5 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
53 kcal / 1 porcję (215 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    24.80 kcal
    1.24%
  • Białko
    0.88 g
    1.76%
  • Węglowod.
    3.35 g
    1.24%
  • Tłuszcze
    1.32 g
    1.89%
  • Błonnik
    1.17 g
    4.68%
  • GDA
    1.24 %
Składniki
  • Sałata lodowa - 160g (4 liście)
  • Pomidor - 260g
  • Oliwa z oliwek - 5g (½ łyżki stołowej)
  • Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Sałatę dokładnie opłucz, wysusz i pokrusz na kawałki (sałatę lodową możesz zastąpić ulubionym miksem sałat). Ułóż w miseczce.

KROK 2: Pomidora/y dokładnie umyj i pokrój na ćwiartki. Dodaj do sałaty.

KROK 3: Oliwę z oliwek zmieszaj z sokiem z cytryny i szczyptą soli. Najlepiej nadaje się do tego mały słoiczek. Tak przygotowanym sosem winegret polej sałatę i pomidora. Delikatnie wymieszaj.

*Sałatkę podawaj jako przekąskę lub dodatek do obiadu.

Smacznego!