(27)
dodaj własny przepis
10 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
241 kcal / 1 porcję (273 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność88.44 kcal4.42%
-
Białko5.39 g10.78%
-
Węglowod.3.19 g1.18%
-
Tłuszcze6.48 g9.26%
-
Błonnik0.87 g3.48%
-
GDA4.42 %
Składniki
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Pomidor - 130g
- Szczypiorek siekany - 10g (2 łyżki stołowe)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Cebula - 20g (¼ sztuki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 7.5g (⅔ łyżki stołowej)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Szczypiorek posiekaj. Jajko roztrzep z odrobiną soli i pieprzu, dosyp szczypiorek.
KROK 2: Pomidora obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę drobno posiekaj.
KROK 3: Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i zeszklij ją. Dorzuć czosnek i chwilę podsmaż. Dodaj pokrojonego pomidora i duś około 5 minut, aż zgęstnieje. Dolej jajka i smaż omlet z dwóch stron aż się zetnie.
Podawaj z warzywami i pieczywem.
Smacznego!
Zobacz także