Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

20 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
101 kcal / 1 porcję (190 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    53.16 kcal
    2.66%
  • Białko
    1.38 g
    2.76%
  • Węglowod.
    5.93 g
    2.2%
  • Tłuszcze
    2.87 g
    4.1%
  • Błonnik
    0.56 g
    2.24%
  • GDA
    2.66 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Oliwa z oliwek - 5g (½ łyżki stołowej)
  • Cebula - 50g (⅔ sztuki)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Pomidory w puszce - 120g (⅓ puszki)
  • Ocet balsamiczny - 6g (łyżka stołowa)
  • Oregano - 4g (2 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i na małym ogniu zeszklij cebulkę, nie rumieniąc, pod koniec dodaj posiekany czosnek.

KROK 2: Wlej pomidory z puszki na patelnię, dodaj ocet balsamiczny. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 3: Zdejmij z ognia i wymieszaj z oregano lub świeżą, posiekaną bazylią.

*Jeśli zawekujesz sos możesz go długo przechowywać i wykorzystywać jako dodatek do ulubionych potraw.

Smacznego!

Komentarze (1)

Czwartek, 10 lipca 2014 | 14:09:29 alicja78 19

ja jeszcze dodaję startą na tarce i podsmażoną marchewkę i seler naciowy, wychodzi wyśmienity sos, który można pasteryzować :)