(12)
dodaj własny przepis
30 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
290 kcal / 1 porcję (358 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność81.03 kcal4.05%
-
Białko2.52 g5.04%
-
Węglowod.12.13 g4.49%
-
Tłuszcze2.81 g4.01%
-
Błonnik1.75 g7%
-
GDA4.05 %
Składniki
- Makaron razowy spaghetti, surowy - 50g
- Cebula - 50g (⅔ sztuki)
- Bakłażan - 120g
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Czosnek duży - 3g (½ ząbka)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Pomidory w puszce - 120g (⅓ puszki)
- Bazylia suszona - 2g (½ łyżeczki)
- Oregano - 1g (½ łyżeczki)
- Bazylia świeża - 1g (¼ gałązki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Makaron ugotuj al dente (według instrukcji na opakowaniu). Odcedź i odstaw pod przykryciem.
KROK 2: Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Bakłażana umyj, nie obieraj, pokrój w kostkę i przełóż na sitko. Posól i odstaw na 15 minut, aby "pozbył" się goryczy. Czosnek drobno posiekaj.
KROK 3: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekaną cebulę, zeszklij. Dodaj bakłażana, smaż aż zmięknie i się zarumieni. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, chwilę podsmaż, dołącz pomidory. Danie przypraw oregano i suszoną bazylią. Zmniejsz ogień, duś około 15 minut. Chociaż im dłużej tym smaczniejszy będzie sos.
KROK 4: Sos dodaj do makaronu, wymieszaj i przełóż na talerz.
*Podawaj udekorowane świeżą bazylią.
Smacznego!
Zobacz także