Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(17)
06.10.2014
dodaj własny przepis
5 osób
łatwy
Wartości odżywcze
66 kcal / 1 porcję (71 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    93.63 kcal
    4.68%
  • Białko
    2.99 g
    5.98%
  • Węglowod.
    6.40 g
    2.37%
  • Tłuszcze
    7.03 g
    10.04%
  • Błonnik
    2.86 g
    11.44%
  • GDA
    4.68 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Bakłażan - 300g
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Sok z cytryny - 12g (4 łyżeczki)
  • Tahini - 24g (2 łyżki stołowe)
  • Kmin rzymski - 2.5g (½ łyżeczki)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik rozgrzej do temp. 180oC

KROK 2: Bakłażana umyj, przekrój na pół, skrop oliwą i wsuń do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 20 minut, aż warzywo będzie miękkie w środku.

KROK 3: Miąższ wydrąż łyżką, odłóż do miseczki i ostudź.

KROK 4: Do miąższu dodaj resztę składników i rozgnieć widelcem. Dopraw do smaku. Pastę przełóż do miski, skrop oliwą z oliwek.

Smacznego!

Zobacz także
Sałatka bałkańska
(10)
Sałatka bałkańska
10 minut
1 osoba
więcej
Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną i kokosem
(28)
Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną i kokosem
40 minut + czas pieczenia
6 osób
więcej