Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(49)
17.10.2014
dodaj własny przepis
20 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
665 kcal / 1 porcję (422 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    157.71 kcal
    7.89%
  • Białko
    8.89 g
    17.78%
  • Węglowod.
    28.03 g
    10.38%
  • Tłuszcze
    2.09 g
    2.99%
  • Błonnik
    3.55 g
    14.2%
  • GDA
    7.89 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Makaron pełnoziarnisty penne, surowy - 200g
  • Soczewica czerwona, nasiona suche - 200g
  • Cebula - 50g (⅔ sztuki)
  • Czosnek mały - 6g (2 ząbki)
  • Koncentrat pomidorowy, 30% - 250g (16 ⅔ łyżeczki)
  • Woda ciepła - 120g (½ szklanki)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Cukier brązowy - 5g (łyżeczka)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 1g (szczypta)
  • Oregano - 1g (½ łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Soczewicę namocz kilka godzin w zimnej wodzie, następnie ugotuj do miękkości i odcedź. Makaron gotuj al dente.

KROK 2: Czosnek drobno posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanej oliwie i po chwili dodaj czosnek.

KROK 3: Na patelnię wrzuć ugotowaną soczewicę, dodaj koncentrat pomidorowy, wodę i brązowy cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj.

KROK 4: Dopraw solą, pieprzem i oregano. Gotuj przez chwilkę.

KROK 5: Na patelnię dodaj makaron i jeszcze raz wymieszaj. Przełóż na talerz. Możesz podawać z natką pietruszki.

Smacznego!

Zobacz także