Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

35 minut
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
490 kcal / 1 porcję (437 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    112.14 kcal
    5.61%
  • Białko
    7.14 g
    14.28%
  • Węglowod.
    13.41 g
    4.97%
  • Tłuszcze
    3.77 g
    5.39%
  • Błonnik
    1.71 g
    6.84%
  • GDA
    5.61 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Soczewica czerwona, nasiona suche - 210g
  • Wywar warzywno-drobiowy - 600g (3 szklanki)
  • Pomidory w puszce - 240g (½ puszki)
  • Cukier - 18g (3 łyżeczki)
  • Ocet balsamiczny - 18g (3 łyżki stołowe)
  • Cebula - 180g (2 ¼ sztuki)
  • Czosnek duży - 15g (3 ząbki)
  • Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Zacznij od przygotowania soczewicy. Opłucz ją trzykrotnie, za każdym razem zmieniając wodę.

KROK 2: W garnku podgrzej oliwę i podsmaż posiekany czosnek i cebulę. Gdy cebula podsmaży się na złoto wlej bulion i dodaj soczewicę. Zupę gotuj około 20 minut, aż soczewica zmięknie.

KROK 3: Wlej pomidory z puszki (możesz je zastąpić świeżymi pomidorami) i całość gotuj ponownie ok. 10 minut. Po tym czasie dopraw zupę cukrem i octem. Następnie zmiksuj na gładki krem.

* Wg upodobań podawaj z łyżką jogurtu.

Smacznego!

Zobacz także
Leczo warzywne
(12)
Leczo warzywne
40 minut
1 osoba
więcej
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami
(14)
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami
10 minut + 25 min.
1 osoba
więcej