Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(14)
14.05.2015
dodaj własny przepis
15 minut
1 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
470 kcal / 1 porcję (348 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    135.02 kcal
    6.75%
  • Białko
    2.67 g
    5.34%
  • Węglowod.
    20.22 g
    7.49%
  • Tłuszcze
    6.44 g
    9.2%
  • Błonnik
    3.66 g
    14.64%
  • GDA
    6.75 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Chleb żytni razowy - 120g (3 kromki)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Pomidor - 200g
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Bazylia świeża - 2.5g (½ gałązki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kromki chleba opiekaj tak długo, aż będą chrupiące (możesz użyć tostera). W tym czasie obierz pomidory ze skórki, usuń sok z ziarenkami, miąższ pokrój w kosteczkę. Ząbek czosnku obierz, przetnij na pół.

KROK 2: Gorące, chrupiące grzanki natrzyj czosnkiem (3-4 potarcia), polej oliwą z oliwek. Kostkę pomidora posól i błyskawicznie przenieś na grzanki zanim puści sok. Udekoruj bazylią. Spożyj zaraz po przygotowaniu.

Smacznego!