Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(9)
14.05.2015
dodaj własny przepis
60 minut
15 osób
łatwy
Wartości odżywcze
165 kcal / 1 porcję (63 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    263.76 kcal
    13.19%
  • Białko
    5.92 g
    11.84%
  • Węglowod.
    44.63 g
    16.53%
  • Tłuszcze
    10.23 g
    14.61%
  • Błonnik
    8.14 g
    32.56%
  • GDA
    13.19 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Płatki owsiane górskie - 100g (10 łyżek stołowych)
  • Otręby pszenne - 90g (22 ½ łyżki stołowej)
  • Mąka żytnia, typ 2000 - 120g (¾ szklanki)
  • Olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu erukowego - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Sok jabłkowy - 250g
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
  • Cynamon mielony - 8g (2 łyżeczki)
  • Miód pszczeli - 96g (8 łyżeczek)
  • Rodzynki, suszone - 120g (8 łyżek stołowych)
  • Orzechy włoskie - 60g (15 sztuk)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Wymieszaj suche składniki (płatki, otręby, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, posiekane bakalie i orzechy w dużej misce.

KROK 2: W oddzielnym naczyniu połącz jajo, olej, miód i sok.

KROK 3: Składniki płynne dodaj do suchych i całoś starannie wymieszaj.

KROK 4: Masę odstaw na 10 minut, w tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C.

KROK 5: Blachę wyłóż papierem do pieczenia, po czym nałóż na nią, w kilkucentymetrowych odstępach, porcje ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego.

KROK 6: Ciasteczka spłaszcz za pomocą łyżki, nadając im ok. centymetr grubości. Piecz ok. 30 minut, do zezłocenia.

Smacznego!

Zobacz także
Pasztet jaglany z gruszkami
(17)
Pasztet jaglany z gruszkami
15 minut + czas pieczenia
6 osób
więcej