Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(7)
14.07.2015
dodaj własny przepis
30 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
108 kcal / 1 porcję (250 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    43.27 kcal
    2.16%
  • Białko
    3.81 g
    7.62%
  • Węglowod.
    5.21 g
    1.93%
  • Tłuszcze
    1.20 g
    1.71%
  • Błonnik
    1.52 g
    6.08%
  • GDA
    2.16 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Wywar warzywno-drobiowy - 800g (4 szklanki)
  • Marchew - 240g
  • Pietruszka, korzeń - 50g
  • Seler korzeniowy - 80g
  • Burak - 300g (3 sztuki)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Ocet jabłkowy - 6g (2 łyżeczki)
  • Majeranek otarty, suszony - 6g (2 łyżeczki)
  • Liść laurowy - 1.5g (3 sztuki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Wywar warzywno - drobiowy przelej do garnka, zagotuj.

KROK 2: Buraki umyj, obierz i pokrój na kawałki.

KROK 3: Do gotującego się wywaru dodaj uprzednio umyte, obrane i pokrojone w duże kawałki warzywa: marchewki, pietruszkę, selera, a także ząbki czosnku. Następnie dodaj buraki, ocet jabłkowy i liście laurowe.

KROK 4: Gotuj warzywa pod przykryciem do momentu, aż będą miękkie.

KROK 5: Gdy warzywa będą już miękkie, barszcz przecedź przed sitko, oddzielając warzywa od płynu.

KROK 6: Dopraw bardzo do smaku solą, pieprzem, resztą octu jabłkowego. Reguluj kwasowość barszczu poprzez dodatek cukru. Na koniec dodaj majeranek. Danie udekoruj listkami świeżej kolendry.

*Barszcz czerwony to tradycyjna polska potrawa spożywana w czasie Wigilii Bożego Narodzenia, ale nie tylko. Danie to świetnie sprawdzi się jako codzienna, szybka i zdrowa zupa. Aby była bardziej pożywna, możesz dodać do niej ugotowane ziemniaki, a także nie musisz odcedzać ugotowanych warzyw. Wyrazisty smak barszczu czerwonego złagodzisz, dodając do niego łyżkę jogurtu naturalnego.

Smacznego!