Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(27)
26.10.2015
dodaj własny przepis
30 minut + czas smażenia
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
417 kcal / 1 porcję (179 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    233.53 kcal
    11.68%
  • Białko
    6.10 g
    12.2%
  • Węglowod.
    31.01 g
    11.49%
  • Tłuszcze
    9.66 g
    13.8%
  • Błonnik
    0.74 g
    2.96%
  • GDA
    11.68 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kefir 2% tłuszczu, z wapniem - 240g (szklanka)
  • Mąka pszenna, typ 550 - 180g (1 ⅓ szklanki)
  • Cukier - 24g (4 łyżeczki)
  • Proszek do pieczenia - 2g (½ łyżeczki)
  • Jajko kurze gotowane - 50g (sztuka)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 40g (4 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kefir dokładnie wymieszaj z jajkami i mąką na gładką masę. Wystarczy to zrobić za pomocą łyżki - nie potrzeba miksera.

KROK 2: Następnie dodaj proszek do pieczenia oraz cukier puder i ponownie wymieszaj. Ciasto będzie dość gęste.

KROK 3: Rozgrzej patelnie i wlej cienką warstwę oleju. Za pomocą łyżki kładź nieduże kleksy ciasta. Zależnie od wielkości patelni - 3 do 4 sztuk na jedno smażenie.

*Racuchy podawaj na przykład z domowym musem truskawkowym

Smacznego!