Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

50 minut + czas marynowania
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
499 kcal / 1 porcję (284 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    175.78 kcal
    8.79%
  • Białko
    17.67 g
    35.34%
  • Węglowod.
    3.28 g
    1.21%
  • Tłuszcze
    10.46 g
    14.94%
  • Błonnik
    0.30 g
    1.2%
  • GDA
    8.79 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Ryba Dorada - 470g (2 sztuki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Sos sojowy bezglutenowy - 15g (1 ½ łyżki stołowej)
  • Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Musztarda - 40g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Dorady opłucz dokłądnie i osusz. Na jednym boku zrób po 3 nacięcia nożem. Ryby oprósz solą morską, w środku i na zewnątrz. Połóż na talerzu, skrop sosem sojowym, 2 łyżkami oliwy i sokiem z cytryny. Dokładnie nanieś powstałą mieszankę na ryby.

KROK 2: Do środka ryby włóż po połówce ząbka czosnku, po łyżeczce musztardy oraz po około 1/3 łyżeczki drobno pokruszonego lub zmielonego kolorowego pieprzu. Odstaw na około 1/2 - 1 godzinę.

KROK 3: Piekarnik nagrzej do 250 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Dorady ułóż w naczyniu żaroodpornym naciętym bokiem do góry, polej resztą marynaty z talerza, bok z nacięciami z grubsza posmarować roztopionym masłem klarowanym.

KROK 4: Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut. Na koniec pieczenia możesz na minutę włączyć grill aby skórka miejscami się zrumieniła.

*Podawać z kolendrą, ostrą papryką i cząstkami cytryny lub limonki.

Smacznego!

Zobacz także
Jogurt migdałowy
(6)
Jogurt migdałowy
45 minut + czas dojrzewania
4 osoby
więcej