Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(27)
16.02.2016
dodaj własny przepis
30 minut
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
464 kcal / 1 porcję (300 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    154.79 kcal
    7.74%
  • Białko
    6.74 g
    13.48%
  • Węglowod.
    16.52 g
    6.12%
  • Tłuszcze
    8.00 g
    11.43%
  • Błonnik
    3.53 g
    14.12%
  • GDA
    7.74 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Quinoa - komosa ryżowa - 180g (szklanka)
  • Pieczarki - 500g (25 sztuk)
  • Orzechy włoskie - 100g (25 sztuk)
  • Tymianek suszony - 4g (2 łyżeczki)
  • Cebula - 70g (¾ sztuki)
  • Gałka muszkatołowa mielona - 0.5g (szczypta)
  • Sos sojowy - 20g (4 łyżeczki)
  • Sok z cytryny - 9g (3 łyżeczki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
  • Natka pietruszki siekana - 12g (2 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Komosę ryżową zalej 2 szklankami wody i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, lekko posól i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut. (Ziarenka są gotowe, kiedy się "otworzą", co poznasz po rozwinięciu się drobnych, białych "ogonków").

KROK 2: W tym czasie pokrój pieczarki w plasterki, wyłóż na suchą, rozgrzaną patelnię, posól, dodaj szczyptę tymianku, posiekaną cebulę i odrobinę wody. Duś, aż pieczarki będą miękkie. Następnie 2-3 łyżki pieczarek odłóż do miseczki, a resztę zmiksuj na gładki sos razem z namoczonymi orzechami włoskimi i wodą. Wody dodaj tyle, ile potrzeba do uzyskania pożądanej gęstości sosu.

KROK 3: Całość podgrzej, przypraw do smaku sokiem z cytryny, tymiankiem, gałką muszkatołową, solą, sosem sojowym i pieprzem.

KROK 4: Sosem polej ugotowaną komosę, na wierzch połóż odłożone wcześniej pieczarki oraz posiekane, nienamoczone, podmrażone na suchej patelni orzechy i natkę pietruszki.

Smacznego!

Zobacz także
Mały zielony pudding chia z malinami
(0)
Mały zielony pudding chia z malinami
5 minut + czas chłodzenia
1 osoba
więcej
Racuchy na kefirze
(27)
Racuchy na kefirze
30 minut + czas smażenia
3 osoby
więcej