Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(14)
01.03.2016
dodaj własny przepis
45 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
349 kcal / 1 porcję (171 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    203.50 kcal
    10.18%
  • Białko
    8.49 g
    16.98%
  • Węglowod.
    40.62 g
    15.04%
  • Tłuszcze
    2.29 g
    3.27%
  • Błonnik
    4.61 g
    18.44%
  • GDA
    10.18 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza gryczana sucha - 300g
  • Kmin rzymski - 2.5g (½ łyżeczki)
  • Kurkuma - 2g
  • Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
  • Czarnuszka - 10g (2 łyżeczki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
  • Pieczarki - 160g (8 sztuk)
  • Quinoa - komosa ryżowa - 90g (½ szklanki)
  • Dynia - 100g
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
  • Ziele angielskie - 5g (2 ½ sztuki)
  • Majeranek otarty, suszony - 3g (łyżeczka)
  • Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

Ciasto naleśnikowe:

KROK 1: Kaszę dokładnie przepłucz na gęstym sitku. Odej wodę, dodaj świeżą wodę rozpoczynając od niewielkiej jej ilości i stopniowo dolewaj miksując całość na jednolitą dość rzadką masę naleśnikową. Dodaj przyprawy (kmin rzymski, kukrkuma, papryka słodka mielona, sól oraz pieprz czarny) i wymieszaj (nie miksuj czarnuszki).

KROK 2: Smaż na niezbyt gorącej patelni (możesz posmarować niewielką ilością tłuszczu patelni tylko przed pierwszym naleśnikiem (zależy to od jakości i użycia patelni) lub za każdym razem kiedy wylewasz nowe ciasto.
FARSZ:

KROK 1: Quinoa porządnie przepłucz, następnie ugotuj w 2x większej ilości wody (dolewaj w razie potrzeby by ziarna ugotować do miękkości ale nie rozgotować).

KROK 2: Pieczarki pokrój dość drobno i uduś w garnuszku podlewając tłuszcz niewielką ilością wody z dodatkiem przypraw: majeranku, mielonego ziela, soli i pieprzu (ewentualnie papryki wędzonej) oraz startej na drobnych oczkach dyni.

KROK 3: Następnie, kiedy woda odparuje, a grzyby i dynia są już podduszone, dodaj do całości quinoa i dokładnie wymieszaj. Farsz powinien być dość zwarty i niezbyt mokry.

KROK 4: Placki gryczane nadziewaj niezbyt dużą ilością masy i zawijaj jak zwykłe krokiety.
Przed podaniem posmaruj każdego krokieta natłuszczonym pędzelkiem i zapiecz w piekarniku.

Smacznego!
Zobacz także