Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(21)
15.03.2016
dodaj własny przepis
1,5 godziny
8 osób
łatwy
Wartości odżywcze
259 kcal / 1 porcję (623 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    41.65 kcal
    2.08%
  • Białko
    2.47 g
    4.94%
  • Węglowod.
    3.42 g
    1.27%
  • Tłuszcze
    2.30 g
    3.29%
  • Błonnik
    0.62 g
    2.48%
  • GDA
    2.08 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Wołowina, szponder - 500g
  • Papryka czerwona - 600g (3 sztuki)
  • Ziemniaki - 525g (7 sztuk)
  • Marchew - 50g
  • Cebula - 90g (1 ¼ sztuki)
  • Pietruszka, korzeń - 40g
  • Seler korzeniowy - 60g
  • Koncentrat pomidorowy, 30% - 75g (5 łyżeczek)
  • Papryka słodka mielona - 6g (2 łyżeczki)
  • Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
  • Woda ciepła - 3000g (12 ½ szklanki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Obierz włoszczyznę. Z mięsa wołowego usuń większe żyłki i pokrój je w kostkę i podsmaż na patelni z 2 łyżkami oliwy. Gdy mięso się lekko przyrumieni i włókna się zamkną, przenieś mięso do garnka.

KROK 2: Na tej samej patelni podsmaż rozdrobnioną cebulę. A potem umyte, rozdrobnione pieczarki. Obraną włoszczyznę, pieczarki oraz podsmażoną cebulę dodaj do mięsa, dolej 3 litry wody, dodaj sól, czarny pieprz i gotuj przez około 60-70, minut aż mięso zmięknie.

KROK 3: Paprykę pokrój w kostkę. Wybierz z garnka włoszczyznę i pokrój ją w kostkę. Odłóż na oddzielny talerz. Do garnka z mięsem dodaj pokrojoną paprykę, paprykę słodką i ostrą w proszku, majeranek i gotuj całość około 15 minut.

KROK 4: Obierz ziemniaki, pokrój ją w kostkę i gotuj w oddzielnym garnku z niewielką ilością wody.

KROK 5: Zupę dobrze wymieszaj, dodaj pokrojoną w kostkę włoszczyznę oraz ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały.

KROK 6: Zagotuj zupę gulaszową ponownie, dodaj koncentrat pomidorowy i w razie potrzeby dopraw dodatkowo solą i pieprzem.

Smacznego!