Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(13)
17.03.2016
dodaj własny przepis
65 minut
4 osób
łatwy
Wartości odżywcze
853 kcal / 1 porcję (266 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    321.08 kcal
    16.05%
  • Białko
    6.61 g
    13.22%
  • Węglowod.
    34.22 g
    12.67%
  • Tłuszcze
    18.23 g
    26.04%
  • Błonnik
    1.63 g
    6.52%
  • GDA
    16.05 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza gryczana sucha - 200g
  • Mascarpone - 250g
  • Limonka - 100g (sztuka)
  • Imbir korzeń - 20g
  • Czekolada gorzka - 100g
  • Jaja kurze surowe - 200g (4 sztuki)
  • Cukier - 114g (19 łyżeczek)
  • Mąka pszenna, typ 550 - 30g (¼ szklanki)
  • Skrobia ziemniaczana - 5g (¼ łyżki stołowej)
  • Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
  • Masło ekstra - 40g (8 łyżeczek)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Ugotowaną kaszę wrzuć do miksera z dokładnie zmiksuj. Następnie przełóż ją do miski. Dodaj ser mascarpone i wymieszaj.

KROK 2: Oddziel żółtka od białka, dodaj 50 g cukru do oddzielonych żółtek. Ubij je z cukrem na sztywną masę. Skórkę z 1 limonki zetrzyj do miski z kaszą i serkiem. Dodaj starty imbir na tarce o drobnych oczkach i dokładnie wszystko wymieszaj. Do masy dodaj ubite żółtka i znowu dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz szczyptę proszku do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj.

KROK 3: Ubij białka z cukrem na sztywną pianę, którą następnie partiami dodawaj do masy starając się, by delikatnie ją wmieszać. Ostatnią partię ubitych białek mieszaj bardzo powoli. Masa powinna być stabilna, niezbyt luźna i ładnie się zarabiać.

KROK 4: Małe formeki np. kokilki dokładnie posmaruj masłem i obsyp cukrem. Rogrzej piekarnik do 180 st. C. Masę równomiernie przenieś do kokilek. W masie zanurz kawałki czekolady. Blachę z kokilkami wstaw do pieraknika na 30 minut.

Smacznego!

Zobacz także
Krem pieczarkowy
(40)
Krem pieczarkowy
30 minut
2 osoby
więcej
Jogurt migdałowy
(6)
Jogurt migdałowy
45 minut + czas dojrzewania
4 osoby
więcej