Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(12)
18.03.2016
dodaj własny przepis
30 minut
1-2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
797 kcal / 1 porcję (498 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    160.02 kcal
    8%
  • Białko
    4.61 g
    9.22%
  • Węglowod.
    24.93 g
    9.23%
  • Tłuszcze
    6.32 g
    9.03%
  • Błonnik
    3.81 g
    15.24%
  • GDA
    8 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 90g
  • Cebula - 45g (½ sztuki)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Pomidor suszony w oleju - 200g (10 plastrów)
  • Pomidor - 130g
  • Curry - 3g (łyżeczka)
  • Szczypiorek siekany - 20g (4 łyżki stołowe)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę jaglaną ugotuj na sypko, czyli: 1/2 szklanki wsyp do garnka i praż przez kilka minut często mieszając. Kasza będzie miała jaśniejszy kolor. Uprażoną kaszę zalej wrzątkiem, żeby ją przepłukać, wylej wodę i ponów czynność.

KROK 2: Przepłukaną kaszę zalej 1 szklanką wody i gotuj przez 5 minut, a następnie zostaw ją pod przykryciem (na wyłączonym gazie) na jakieś 10-15 minut.

KROK 3: W tym czasie posiekaj cebulę, którą podsmaż na oleju z pomidorów. Gdy cebula się zarumieni, dodaj świeże i suszone pomidory oraz drobno posiekany czosnek, chwilę podsmaż.

KROK 4: Następnie dodaj kaszę, dopraw curry, solą i pieprzem, wymieszaj i chwilę razem podgrzewaj. Na koniec posyp całe danie szczypiorkiem.

Smacznego!