Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(8)
15.04.2016
dodaj własny przepis
35 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
536 kcal / 1 porcję (305 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    175.89 kcal
    8.79%
  • Białko
    7.73 g
    15.46%
  • Węglowod.
    24.20 g
    8.96%
  • Tłuszcze
    7.09 g
    10.13%
  • Błonnik
    4.02 g
    16.08%
  • GDA
    8.79 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza gryczana sucha - 180g
  • Boćwina - 280g (pęczek)
  • Ser Feta - 100g (2 porcje)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Koperek pęczek - 16g (pęczek)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Buraczki umyj, odetnij korzonki i pokrój na ćwiartki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, delikatnie posmaruj oliwą i posyp solą. Piecz 20 minut.

KROK 2: Zagotuj osoloną wodę i wsyp kaszę. Gotuj ją wg przepisu umieszczonego na opakowaniu. Botwinkę drobno posiekaj, na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy i podsmaż botwinkę przez 3-5 minut, na sam koniec dodaj czosnek i smaż mieszając przez minutę.

KROK 3: Ugotowaną kaszę wymieszaj z podsmażoną botwinką, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Na każdą porcję kaszy ułożyć upieczone buraczki, kilka kostek sera Feta i wszystko posyp koperkiem oraz skrop oliwą z oliwek.

Smacznego!

Zobacz także
Frytki z pieca
(19)
Frytki z pieca
15 min. + 1 godz.
1 osoba
więcej