Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(4)
10.05.2016
dodaj własny przepis
75 minut
5 osób
łatwy
Wartości odżywcze
159 kcal / 1 porcję (186 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    85.22 kcal
    4.26%
  • Białko
    2.01 g
    4.02%
  • Węglowod.
    13.75 g
    5.09%
  • Tłuszcze
    2.68 g
    3.83%
  • Błonnik
    0.61 g
    2.44%
  • GDA
    4.26 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 180g
  • Woda ciepła - 720g (3 szklanki)
  • Zioła prowansalskie - 12g (4 łyżeczki)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Nastaw piekarnik na 200 st. C. Wsyp do małego rozgrzanego rondelka suchą kaszę jaglaną i praż ją intensywnie mieszając przez 3-5 minut (uważaj, kasza łatwo się przypala).

KROK 2: Następnie powoli wlej wodę, dodaj sól oraz zioła prowansalskie. Zwiększ ogień i całość doprowadź do wrzenia. Po tym czasie przykryj garnek pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, do momentu, gdy kasza wchłonie całą wodę.

KROK 3: Gdy woda zostanie całkowicie wchłonięta zestaw garnek z ognia. Przełóż kaszę do wyłożonej papierem do pieczenia średniej, prostokątnej formy, równo rozłóż i odstaw do wystygnięcia na około 10 minut.

KROK 4: Ostrożnie przewróć ostudzoną kaszę na deskę do krojenia. Pokrój ją w paluchy około 2 cm szerokości. Każdy z nich smaż na patelni z rozgrzaną oliwą około minutę z każdej strony. Usmażone paluchy przełóż z powrotem na blachę do pieczenia.

KROK 5: Całość włóż do piekarnika na 40 minut, po upływie 20 minut obróć paluchy na drugą stronę.

*Paluchy podawaj z ulubionym dipem.

Smacznego!

Zobacz także
Koktajl truskawkowy
(18)
Koktajl truskawkowy
5 minut
1 osoba
więcej
Krem z dyni z natką
(23)
Krem z dyni z natką
50 minut
4 osób
więcej