-
Kaloryczność38.40 kcal1.92%
-
Białko1.64 g3.28%
-
Węglowod.4.08 g1.51%
-
Tłuszcze2.41 g3.44%
-
Błonnik1.47 g5.88%
-
GDA1.92 %
- Szparagi - 570g (1 ½ garści)
- Cukinia - 250g
- Cytryna - 50g (5 plastrów)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. W tym czasie obierz cukinię na szerokie, cienkie obierki. Obierz tylko miąższ cukinii, wnętrze z pestkami wyrzuć.
KROK 2: Cukiniowe obierki przełoż do miseczki. Cytrynę dobrze umyj, a następnie otrzyj jej skórkę na tarce. Wyciśnij z niej sok, dodaj do cukiniowych obierek razem z otartą skórką, oliwą z oliwek i czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 - 15 minut.
KROK 3: W międzyczasie szparagi umyj, osusz, odetnij zdrewniałe końcówki i obierz do połowy wysokości. Każdego szparaga owiń w paski cukinii, następnie połóż je na blachę do pieczenia.
KROK 4: Kiedy wszystkie będą gotowe wsuń blachę do piekarnika na ok. 5 minut. Już gorące obsyp solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
*Podawaj na przystawkę lub jako dodatek do obiadu. Świetnie smakują na ciepło i na zimno.
Smacznego!