Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(17)
23.06.2016
dodaj własny przepis
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
194 kcal / 1 porcję (130 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    149.85 kcal
    7.49%
  • Białko
    6.78 g
    13.56%
  • Węglowod.
    4.88 g
    1.81%
  • Tłuszcze
    12.55 g
    17.93%
  • Błonnik
    2.08 g
    8.32%
  • GDA
    7.49 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Awokado - 280g
  • Jaja kurze surowe - 200g (4 sztuki)
  • Szczypiorek pęczek - 20g (½ pęczka)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
  • Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
  • Parmezan tarty - 8g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Awokado umyj, pokrój na pół, wyjmij pestki. Miejsce po pestce delikatnie poszerz, wyciągając część miąższu łyżeczką. Układaj je skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym.

KROK 2: Do zagłębień po pestkach wbij po jednym jajku. Oprósz je odrobiną soli i pieprzu, słodkiej papryki i ziół prowansalskich. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. na mniej więcej 10-15 minut, aż białko całkowicie się zetnie.

KROK 3: Upieczone awokado wyjmij z piekarnika, udekoruj odrobiną startego sera i posiekanym szczypiorkiem.

*Najlepiej smakuje podane na ciepło.

Smacznego!