-
Kaloryczność111.01 kcal5.55%
-
Białko7.11 g14.22%
-
Węglowod.6.96 g2.58%
-
Tłuszcze6.54 g9.34%
-
Błonnik0.91 g3.64%
-
GDA5.55 %
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Cukinia - 50g
- Pomidor suszony - 21g (3 sztuki)
- Koperek siekany - 8g (łyżka stołowa)
- Szczypiorek siekany - 5g (łyżka stołowa)
- Szpinak świeży - 30g
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 5g (½ łyżki stołowej)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Do miseczki zetrzyj umytą cukinię na tarce o dużych oczkach. Dodaj posiekany koper, szczypiorek, suszone pomidory. Do całości wybij jaja i roztrzep energicznie widelem do powstania puszystej masy. Dopraw ją do smaku solą, pieprzem, bazylią oraz chili.
KROK 2: Na patelnie naleśnikową wylej łyżeczkę oleju rzepakowego. Dokładnie natłuść nią całą powierzchnię patelni. Gdy będzie już nagrzana, wylej jednym krótkim ruchem masę warzywno-jajeczną i rozprowadź ją równomiernie po całej patelni.
KROK 3: Po upływie 2-3 minut przerzuć ostrożnie omlet na drugą stronę i nałóż na jego wierzch umyte liście szpinaku. Posól go troszeczkę. Przykręć ogień. Smaż kolejne 2-3 minuty i przełóż danie na talerz.
KROK 4: Omlet skrop delikatnie octem balsamicznym tworząc delikatne niewyrażne kółka.
Smacznego!