Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(6)
27.07.2016
dodaj własny przepis
10 minut + dojrzewanie
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
823 kcal / 1 porcję (480 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    171.38 kcal
    8.57%
  • Białko
    2.66 g
    5.32%
  • Węglowod.
    41.28 g
    15.29%
  • Tłuszcze
    0.71 g
    1.01%
  • Błonnik
    3.26 g
    13.04%
  • GDA
    8.57 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Ryż brązowy surowy - 180g (szklanka)
  • Woda ciepła - 240g (szklanka)
  • Cukier - 60g (10 łyżeczek)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Pierwszego dnia wlej do słoika 2 łyżki ciepłej przegotowanej wody i dodaj 2 łyżki mąki, (która powstała poprzez zmielenie w młynku brązowego ryżu) i pół łyżeczki cukru, wymieszaj, przykryj czystą lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 24h.

KROK 2: Drugiego dnia dodaj do tak nastawionego roztworu 1 łyżkę ciepłej wody i 1 łyżkę mąki z brązowego ryżu oraz 1/2 łyżeczki cukru, wymieszaj i odstaw na 24h przykryte ściereczką.

KROK 3: Następnego dnia dodaj 1 łyżkę ciepłej wody, 1/2 łyżeczki cukru i 1 łyżkę mąki z brązowego ryżu.

KROK 4: Czwartego dnia dodaj 1 łyżkę ciepłej wody i 1 łyżkę mąki z brązowego ryżu i 1/2 łyżeczki cukru, wymieszaj i odstaw na 24h przykryte ściereczką.

KROK 5: Kolejnego dnia dodaj 1 łyżkę ciepłej wody,1/2 łyżeczki cukru i 1 łyżkę mąki z brązowego ryżu lub zwykłej ryżowej lub jaglanej, gryczanej, owsianej, amarantusowej itd - dowolnej bezglutenowej .

*Do upieczenia ok. kilogramowego chleba potrzeba ok. 150ml zakwasu - możesz dodać całą zawartość słoika, ale nie wyskrobywać ze ścianek, tylko dodać do pozostałości 2 łyżki ciepłej wody i 2 łyżki mąki z brązowego ryżu.

**Zamiast mąki ryżowej można użyć innej, dowolnej bezglutenowej tj. jaglanej, amarantusowej, gryczanej itp.

Smacznego!