Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(5)
01.08.2016
dodaj własny przepis
30 minut
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
172 kcal / 1 porcję (378 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    45.62 kcal
    2.28%
  • Białko
    2.04 g
    4.08%
  • Węglowod.
    3.40 g
    1.26%
  • Tłuszcze
    3.54 g
    5.06%
  • Błonnik
    1.53 g
    6.12%
  • GDA
    2.28 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kalafior - 500g
  • Wywar warzywny - 480g (2 szklanki)
  • Cebula - 90g (1 ¼ sztuki)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Tahini - 24g (2 łyżki stołowe)
  • Szczypiorek siekany - 10g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Sporządź bulion gotując wodę na włoszczyźnie. W tym czasie kalafiora umyj i obierz, następnie ugotuj go w bulionie.

KROK 2: Na oddzielnej patelni zeszklij obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie podsmażone warzywa dodaj do kalafiora, kiedy już będzie miękki. Na końcu dodaj przepłukaną na sitku cieciorkę z puszki i tahini. Wymieszaj.

KROK 3: Całość zmiksuj na gładki, biały krem. Przypraw go do smaku solą i pieprzem.

KROK 4: Krem przelej do głębokich talerzy i posyp przed podaniem drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Smacznego!

Zobacz także
Dip bakłażanowy
(6)
Dip bakłażanowy
10 minut + czas pieczenia bakłażana
2 osoby
więcej