Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(5)
30.07.2016
dodaj własny przepis
70 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
338 kcal / 1 porcję (262 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    129.33 kcal
    6.47%
  • Białko
    3.87 g
    7.74%
  • Węglowod.
    20.33 g
    7.53%
  • Tłuszcze
    4.57 g
    6.53%
  • Błonnik
    2.46 g
    9.84%
  • GDA
    6.47 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Burak - 600g (6 sztuk)
  • Kasza gryczana sucha - 190g
  • Mleczko kokosowe - 230g (szklanka)
  • Sok z cytryny - 12g (4 łyżeczki)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Buraki piecz w całości ze skórką w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 1 godzinę.

KROK 2: Kaszę gryczaną przepłucz wodą, zalej 4 szklankami wody i ugotuj, aż będzie miękka i wchłonie wodę (ok. 15-20 minut). Buraki nieco wystudź, obierz ze skórki, pokrój i wrzuć do melaksera. Dodaj mleko kokosowe, sok z cytryny, sól, pieprz i wyciśnięty ząbek czosnku. Zblenduj wszystko razem.

KROK 3: Ugotowaną kaszę wymieszaj ze zblendowanymi burakami. Na samym końcu potrawkę udekoruj pokrojonymi ćwiartkami awokado.

Smacznego!