Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(6)
29.07.2016
dodaj własny przepis
15 minut + czas pieczenia
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
367 kcal / 1 porcję (170 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    216.12 kcal
    10.81%
  • Białko
    7.01 g
    14.02%
  • Węglowod.
    39.58 g
    14.66%
  • Tłuszcze
    3.87 g
    5.53%
  • Błonnik
    1.82 g
    7.28%
  • GDA
    10.81 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Woda ciepła - 360g (1 ½ szklanki)
  • Miód pszczeli - 24g (2 łyżeczki)
  • Drożdże piekarskie, prasowane - 25g
  • Mąka pszenna, typ 500 - 500g (3 ¾ szklanki)
  • Kasza gryczana sucha - 30g
  • Słonecznik, nasiona - 80g (8 łyżek stołowych)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: W ciepłej, ale nie gorącej wodzie rozpuść miód, sól i świeże drożdże. Dodaj: mąkę tortową i pół woreczka ugotowanej ostudzonej kaszy gryczanej prażonej. Wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Odstaw do wyrośnięcia.

KROK 2: Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieć i wyrób, a w trakcie wyrabiania dodaj pestki słonecznika. Następnie przełóż do wysmarowanej olejem keksówki. Odstaw do wyrośnięcia, następnie posmaruj wodą wierzch chleba i lekko przyciśnij.

KROK 3: Piecz w nagrzanym piekarniku do 200 st. C. przez około 1 godzinę, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz jeszcze 30 mint.

KROK 4: Po upieczeniu wyjmij chleb z piekarnika, po 10 minutach wyciągnij chleb z blachy.

Smacznego !

Zobacz także
Frittata z jarmużem
(22)
Frittata z jarmużem
20 minut
2 osoby
więcej