Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

25 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
347 kcal / 1 porcję (80 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    434.30 kcal
    21.72%
  • Białko
    10.50 g
    21%
  • Węglowod.
    43.83 g
    16.23%
  • Tłuszcze
    20.68 g
    29.54%
  • Błonnik
    8.23 g
    32.92%
  • GDA
    21.72 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mąka z nasion amarantusa - 200g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 45g (3 łyżki stołowe)
  • Żurawina suszona - 48g (4 łyżki stołowe)
  • Orzechy nerkowca - 48g
  • Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
  • Soda oczyszczona - 3g (szczypta)
  • Proszek do pieczenia - 8g (2 łyżeczki)
  • Syrop klonowy - 30g (6 łyżeczek)
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 30g (¼ szklanki)
  • Olej kokosowy - 60g
  • Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.

KROK 2: Żurawinę pokrój na połówki, a nerkowce posiekaj.

KROK 3: Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki i dokładnie je wymieszaj.

KROK 4: Olej kokosowy lekko podgrzej razem z syropem, mlekiem i sokiem z cytryny, zamieszaj i dodaj do suchych składników. Całość dokładnie wymieszaj.

KROK 5: Z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie spłaszczaj je delikatnie i układaj na pergaminie. (Możesz też całą masę przełożyć na pergamin, lekko ugnieść i pokroić dopiero po upieczeniu).

KROK 6: Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 10-15 minut. Kontroluj czas, jeśli masa przypieka się za bardzo, przykryj wierzch folią aluminiową.

*Syrop klonowy możesz zamienić na miód lub syrop z agawy.

Zobacz także
Szarlotka z jabłkami
(14)
Szarlotka z jabłkami
30 minut + 1,5 godziny
15-16 osób
więcej