15 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
364 kcal / 1 porcję (249 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność146.33 kcal7.32%
-
Białko16.16 g32.32%
-
Węglowod.4.66 g1.73%
-
Tłuszcze7.00 g10%
-
Błonnik1.51 g6.04%
-
GDA7.32 %
Składniki
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Tuńczyk w sosie własnym - 90g (3 łyżki stołowe)
- Szczypiorek siekany - 5g (łyżka stołowa)
- Rzodkiewka - 15g (sztuka)
- Ser twarogowy chudy - 60g (3 łyżki stołowe)
- Otręby owsiane - 14g (2 łyżki stołowe)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
- Zioła prowansalskie - 1.5g (½ łyżeczki)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Jajko ubij na puszystą, żółtawą masę, dodaj otręby i twarożek. Całość zmiksuj, a następnie pozostw na 3-4 minuty do wchłonięcia.
KROK 2: Tuńczyka połącz z posiekanym szczypiorkiem, rzodkiewką i przypraw pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
KROK 3: Natłuść patelnię ręcznikiem papierowym zanużonym w oleju. Nagrzej ją, a następnie wylej masę jajeczną. Smaż z jednej strony parę minut do momentu zestalenia się masy. Następnie przełóż na drugą stronę a na wierzch wyłóż tuńczyka. Podsmaż jeszcze chwilę, omet zawiń i zagrzej rybę.
Smacznego!
Zobacz także