-
Kaloryczność55.84 kcal2.79%
-
Białko5.33 g10.66%
-
Węglowod.7.29 g2.7%
-
Tłuszcze1.35 g1.93%
-
Błonnik1.66 g6.64%
-
GDA2.79 %
- Halibut biały, świeży - 320g
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 12g (12 szczypt)
- Mango - 280g (sztuka)
- Pomidor - 600g
- Cebula czerwona - 80g (⅔ sztuki)
- Natka pietruszki siekana - 36g (6 łyżeczek)
- Limonka - 100g (sztuka)
- Pieprz czarny - 12g (12 szczypt)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Papryka ostra mielona - 1.5g (½ łyżeczki)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Rybę umyj i osusz, po czym dodaj sól i pieprz. Oprósz mięso ze wszystkich stron.
KROK 2: Mango umyj, obierz ze skóry. Odetnij miąższ od pestki, po czym pokrój go w zgrabną kostkę. Pomidory zalej na minutę wrzątkiem, odcedź i przelej zimną wodą. Zdejmij skórkę, pokrój horyzontalnie na pół i usuń pestki, sam miąższ pokrój w kostkę i wymieszaj z mango.
KROK 3: Cebulę obierz, drobno posiekaj i wymieszaj z mango oraz pomidorami.
Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj, dodaj do warzyw. Sok z jednej limonki dodaj do salsy. Dokładnie ją wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki.
KROK 4: Czosnek obierz, drobno posiekaj i wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek. Przygotowaną miksturą posmaruj filety z halibuta i układaj je na blaszce do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez około 20 minut.
KROK 5: Po upieczeniu, przełóż rybę na talerze, a następnie nałóż na jego górę przygotowaną salsę.
*Rybę podawaj z zieloną fasolą szparagową ugotowaną na parze i ryżem brązowym lub basmati.
Smacznego!