Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(10)
11.10.2016
dodaj własny przepis
40 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
203 kcal / 1 porcję (364 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    55.84 kcal
    2.79%
  • Białko
    5.33 g
    10.66%
  • Węglowod.
    7.29 g
    2.7%
  • Tłuszcze
    1.35 g
    1.93%
  • Błonnik
    1.66 g
    6.64%
  • GDA
    2.79 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Halibut biały, świeży - 320g
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 12g (12 szczypt)
  • Mango - 280g (sztuka)
  • Pomidor - 600g
  • Cebula czerwona - 80g (⅔ sztuki)
  • Natka pietruszki siekana - 36g (6 łyżeczek)
  • Limonka - 100g (sztuka)
  • Pieprz czarny - 12g (12 szczypt)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Papryka ostra mielona - 1.5g (½ łyżeczki)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Rybę umyj i osusz, po czym dodaj sól i pieprz. Oprósz mięso ze wszystkich stron.

KROK 2: Mango umyj, obierz ze skóry. Odetnij miąższ od pestki, po czym pokrój go w zgrabną kostkę. Pomidory zalej na minutę wrzątkiem, odcedź i przelej zimną wodą. Zdejmij skórkę, pokrój horyzontalnie na pół i usuń pestki, sam miąższ pokrój w kostkę i wymieszaj z mango.

KROK 3: Cebulę obierz, drobno posiekaj i wymieszaj z mango oraz pomidorami.
Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj, dodaj do warzyw. Sok z jednej limonki dodaj do salsy. Dokładnie ją wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki.

KROK 4: Czosnek obierz, drobno posiekaj i wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek. Przygotowaną miksturą posmaruj filety z halibuta i układaj je na blaszce do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez około 20 minut.

KROK 5: Po upieczeniu, przełóż rybę na talerze, a następnie nałóż na jego górę przygotowaną salsę.

*Rybę podawaj z zieloną fasolą szparagową ugotowaną na parze i ryżem brązowym lub basmati.

Smacznego!