Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(30)
28.10.2016
dodaj własny przepis
60 minut + czas moczenia
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
290 kcal / 1 porcję (191 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    151.78 kcal
    7.59%
  • Białko
    7.94 g
    15.88%
  • Węglowod.
    27.78 g
    10.29%
  • Tłuszcze
    2.40 g
    3.43%
  • Błonnik
    6.06 g
    24.24%
  • GDA
    7.59 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Ciecierzyca, nasiona suche - 400g (2 szklanki)
  • Cebula - 240g (3 sztuki)
  • Czosnek duży - 15g (3 ząbki)
  • Mąka kukurydziana - 45g (3 łyżki stołowe)
  • Pomidory w puszce - 400g (puszka)
  • Szczypiorek siekany - 15g (3 łyżki stołowe)
  • Natka pietruszki siekana - 12g (2 łyżeczki)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
  • Zioła prowansalskie - 6g (2 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Ciecierzycę przepłucz i namocz w zimnej wodzie przez całą noc. Następnego dnia odcedź ją i zmiel w blenderze z resztą składników (poza mąką).

KROK 2: Powstałą masę przełóż do miski i wymieszaj z mąką.

KROK 3: Gotowe kotleciki obtocz w zmielonych orzechach włoskich. I układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na około 30-35 minut.

Smacznego!