Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(6)
25.11.2016
dodaj własny przepis
40 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
188 kcal / 1 porcję (125 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    150.34 kcal
    7.52%
  • Białko
    8.18 g
    16.36%
  • Węglowod.
    16.21 g
    6%
  • Tłuszcze
    5.97 g
    8.53%
  • Błonnik
    2.09 g
    8.36%
  • GDA
    7.52 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Bataty - 400g (2 sztuki)
  • Łosoś świeży, filet - 240g
  • Kasza jaglana sucha - 50g
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Natka pietruszki siekana - 12g (2 łyżeczki)
  • Szczypiorek siekany - 20g (4 łyżki stołowe)
  • Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
  • imbir suszony - 2g
  • Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Bataty obierz, a następnie pokrój w drobną kosteczkę. Przełóż je na suchą patelnię, a następnie podsmaż przez około 15 minut, w razie potrzeby lekko podlewając wodą. Bataty mają być miękkie i soczyste.

KROK 2: Płat łososia przepłucz pod bieżącą wodą, oczyść ze skóry i usuń uważnie wszystkie ości. Następnie pokrój go w dość drobną kostkę.

KROK 3: Uprzednio podprażoną kaszę jaglaną ugotuj według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu produktu.

KROK 4: Do misy blendera włóż ugotowaną kaszę i zmiksuj. Następnie dodaj kawałki łososia, bataty, oliwę z oliwek, natkę pietruszki, szczypiorek i przyprawy. Jeszcze raz zmiksuj całość na gładką masę.

KROK 5: Do misy blendera wymij jajko, połącz ją z masą i formuj kotlety. Obtocz je w dłoniach w oliwie i układaj na wyłożonej papierem blasze do pieczenia.

KROK 6: Piecz w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez około 20 minut.

Smacznego!