Rolada z indyka z nadzieniem dyniowym
-
Kaloryczność99.67 kcal4.98%
-
Białko11.51 g23.02%
-
Węglowod.6.40 g2.37%
-
Tłuszcze3.60 g5.14%
-
Błonnik1.15 g4.6%
-
GDA4.98 %
- Mięso z piersi indyka, bez skóry - 1000g
- Dynia - 500g
- Orzechy włoskie - 100g (25 sztuk)
- Pomidor suszony - 70g (10 sztuk)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 2g (4 szczypty)
- Pieprz czarny - 6g (6 szczypt)
- Cydr jabłkowy - 240g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Dynię pokrój na dość cienkie ćwiartki, posól je, dodaj pieprz i zióła prowansalskie, ustaw oszczególne kawałki skórą do dołu na wyłożonej papierem blaszce do piecznia. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 30-35 minut lub do miękkości.
KROK 2: W tym czasie umieść pierś indyka w foliowej torbie i rozbij je tłuczkiem na grubość około 0,5 cm. Następnie dopraw je z każdej ze stron solą i pieprzem.
KROK 3: Upieczoną dynię obierz, a miąższ wrzuć do wysokiej miski. Zmiksuj go na dłagką masę. Dorzuć drobno posiekane orzechy włoskie i suszone pomidory. Dokładni wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
KROK 4: Wyłóż tak przygotowane nadzienie dyniowe na wcześniej rozbite piersi, pozostawiając około 1 cm brzeg. Zawiń pierś w rulon i zwiąż sznurkiem, aby rolada zachowała kształt w trakcie pieczenia.
KROK 5: Roladę przełóż do głębokiego naczynia żarooodpornego. Dno naczynia zalej cydrem jabłkowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez około 50-60 minut. Po upieczeniu, pokrój rolady na dość grube plastry
Smacznego!