Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(3)
28.12.2016
dodaj własny przepis
25 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
270 kcal / 1 porcję (300 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    90.14 kcal
    4.51%
  • Białko
    2.72 g
    5.44%
  • Węglowod.
    12.09 g
    4.48%
  • Tłuszcze
    4.62 g
    6.6%
  • Błonnik
    1.89 g
    7.56%
  • GDA
    4.51 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza gryczana sucha - 120g
  • Brzoskwinia w syropie - 120g
  • Cebula czerwona - 100g (sztuka)
  • Orzechy laskowe - 40g (2 ⅔ łyżki stołowej)
  • Brokuły - 200g
  • Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
  • Wywar warzywny - 480g (2 szklanki)
  • Mięta świeża - 5g (gałązka)
  • Limonka - 100g (sztuka)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Umyj wszystkie warzywa, świeżą miętę dokładnie osusz. Papryczkę chili drobno posiekaj.

KROK 2: Kaszę gryczaną ugotuj w wywarze warzywnym według wskazówek producenta zamieszczonych na opakowaniu produktu.

KROK 3: Czerwoną cebulę obierz i pokrój w dość cienkie piórka. Brokuła podziel na drobne różyczki.

KROK 4: Brokuła, pokrojoną cebulę i orzechy laskowe przełóż na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia. Skrop całość łyżką oliwy z oliwek oraz szczyptą soli. Wymieszaj. Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-15 minut.

KROK 5: Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój każdą jej połówkę na 3 części. W średnim rondelku rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, następnie dodaj pokrojone brzoskwinie. Podsmażaj je przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu tak, by każda strona była równomiernie przyrumieniona.

KROK 6: Do dużego garnka przełóż ostudzoną kaszę gryczaną. Dodaj do niej chili i miętę, a także upieczone orzechy z cebulą i brokułem. Następnie dodaj sok z połowy limonki, przyprawy i pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj.

KROK 7: Przełóż danie na talerze, rozkładając równomiernie zmieszane ze sobą składniki. Na koniec wyłóż zgrillowane kawałki brzoskwiń. Całość polej pozostałym sokiem z cytryny.

Smacznego!

Zobacz także
Fasolka po bretońsku
(0)
Fasolka po bretońsku
30 minut + czas moczenia
3 osoby
więcej