Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Kremowa kasza jęczmienna ze szpinakiem, jajkiem i pomidorową salsą

(1)
60 minut
3 osób
łatwy
Wartości odżywcze
293 kcal / 1 porcję (457 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    64.11 kcal
    3.21%
  • Białko
    2.10 g
    4.2%
  • Węglowod.
    7.61 g
    2.82%
  • Tłuszcze
    2.69 g
    3.84%
  • Błonnik
    0.81 g
    3.24%
  • GDA
    3.21 %
Składniki
  • Kasza jęczmienna, pęczak - 100g
  • Wywar warzywny - 600g (2 ½ szklanki)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Masło ekstra - 10g (2 łyżeczki)
  • Cebula - 50g (⅔ sztuki)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Wino białe, półwytrawne - 150g (lampka)
  • Szpinak świeży - 40g
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Pomidor - 300g
  • Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
  • Cukier - 3g (½ łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Do rondelka wlej wywar i zacznij go podgrzewać. Jaja ugotuj na półtwardo, ok. 5,5 minuty od zagotowania.

KROK 2: W tym czasie na głębokiej patelni, na średnim ogniu rozpuść masło z oliwą. Dodaj posiekaną cebulkę i lekko podsmaż do zarumienienia. Dorzuć rozgnieciony ząbek czosnku i suchą kaszę jęczmienną, wymieszaj.

KROK 3: Zmniejsz ogień i zalej kaszę winem. Mieszaj ok. 3-4 minuty aż wino wyparuje a następnie wlewaj po 1 filiżance gorącego bulionu. Powtarzaj tę czynność do momentu aż kasza wchłonie cały płyn, będzie kremowa i aksamitna. Może to potrwać ok. 40-50 minut.

KROK 4: Pod koniec gotowania wrzuć na patelnię szpinak i pozwól mu zwiędnąć. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Gotową kaszę wyłóż na talerze a na tej samej patelni lekko podsmaż pokrojone w kostke pomidory. Dorzuć suszony czosnek, dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru.

KROK 5: Kaszę jęczmienną podawaj z jajkiem i pomidorową salsą.

Smacznego!