Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(7)
13.01.2017
dodaj własny przepis
40 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
501 kcal / 1 porcję (413 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    121.12 kcal
    6.06%
  • Białko
    3.55 g
    7.1%
  • Węglowod.
    14.05 g
    5.2%
  • Tłuszcze
    5.67 g
    8.1%
  • Błonnik
    2.65 g
    10.6%
  • GDA
    6.06 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Amarantus, surowy - 100g (½ szklanki)
  • Mleko migdałowe - 230g (szklanka)
  • Woda ciepła - 120g (½ szklanki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Orzechy włoskie - 32g (8 sztuk)
  • Syrop klonowy - 5g (łyżeczka)
  • Gruszka - 130g
  • Syrop klonowy - 5g (łyżeczka)
  • Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
  • imbir suszony - 1g
  • Gałka muszkatołowa mielona - 0.5g (szczypta)
  • Goździki - 0.5g (¼ łyżeczki)
  • Jogurt typu greckiego - 200g (10 łyżek stołowych)

Sposób przyrządzenia

Amarantusanka:

KROK 1: Amarantus wypłucz dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie przełóż do rondelka. Do zboża dodaj mleko migdałowe, wodę i szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz gaz i gotuj pod przykryciem około 25 minut do momentu, aż amarantus zmięknie i wchłonie cały płyn.

KROK 2: Po tym czasie zdejmij rondel z ognia, przykryj i odczekaj jeszcze około 5-10 minut. Na koniec dodaj do rondla pół szklanki mleka, by upłynnić całą konsystencję amarantusanki.

Orzechowa posypka:

KROK 1: Wymieszaj ze sobą syrop klonowy z posiekanymi orzechami włoskimi.

KROK 2: Przełóż orzechy na rozgrzaną patelnię i podpraż do momentu, aż orzechy się zabrązowią, a syrop klonowy nieco stwardnieje.

Prażona gruszka:

KROK 1: Gruszkę umyj, osusz i pokrój w dość drobną kosteczkę. Następnie, wymieszaj ją z 1 łyżeczką syropu klonowego i przyprawami.

KROK 2: 3/4 gruszki wymieszaj z ugotowanym amarantusem. Na końcu dodaj jogurt grecki.

KROK 3: Przełóż amarantusankę do głębokiej miseczki. Na wierzch wyłóż pozostałe kawałki gruszki i posyp przygotowaną orzechową posypką.

Smacznego!