-
Kaloryczność334.60 kcal16.73%
-
Białko7.58 g15.16%
-
Węglowod.42.79 g15.85%
-
Tłuszcze16.38 g23.4%
-
Błonnik5.03 g20.12%
-
GDA16.73 %
- Kasza jaglana sucha - 140g
- Płatki owsiane górskie - 140g (14 łyżek stołowych)
- Żurawina suszona - 36g (3 łyżki stołowe)
- Dynia, pestki - 20g (2 łyżki stołowe)
- Migdały - 40g (40 sztuk)
- Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
- Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Banan - 240g
- Masło orzechowe - 40g (2 łyżki stołowe)
- Syrop klonowy - 10g (2 łyżeczki)
- Siemię lniane - 20g (2 łyżki stołowe)
- Olej kokosowy - 40g
- Aromat waniliowy - 2g (½ łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W młynku do kawy zmiel kaszę jaglaną oraz płatki owsiane.
KROK 2: Posiekaj drobniej suszoną żurawinę, pestki dyni oraz migdały.
KROK 3: W dużej misce wymieszaj zmieloną jagłę i płatki owsiane, cynamon, proszek do pieczenia i sól.
KROK 4: W drugiej misce umieść obrane banany i zmiażdż je na dość gładką papkę. Dodaj do niej masło orzechowe, syrop klonowy, siemię lniane, stopiony olej kokosowy i aromat waniliowy.
KROK 5: Połącz mokre składniki z suchymi i wymieszaj dokładnie. Na koniec dodaj suszoną żurawinę, pestki dyni i migdały. Jeszcze raz wymieszaj.
KROK 6: Na wyłożoną papierem do pieczenia blache wykładaj kulki wielkości kasztana. Pod koniec spłaszcz je lekko dłonią w celu nadania im ciastkowego kształtu. W staw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z termoobiegiem i piecz około 10-15 minut do momentu, aż staną się złociste.
KROK 7: Po tym czasie wyjmij z piekarnika i ostudź na blaszcze (zaraz po upieczeniu sa bardzo miękkie i mogą się rozpadać, po wystygnięciu twardnieją).
Smacznego!